Private Equity and ReStructuring and Environmental and Utility Services

CZ EN

sofial sofial
PERSEUS Group

  • Jsme Vám blízko
  • Komplexnost služeb
  • Unikátní zkušenosti
  • Ryze soukromá společnost
  • Zájem klienta nade vše

Zjistěte více...

PERSEUS Capital Partners je hrdým sponzorem českého vydání knihy v Pasti eura

Datum 01.07.2016

PERSEUS Capital Partners je hrdým sponzorem českého vydání knihy v Pasti eura


Je nám ctí oznámit, že jsme se stali sponzorem českého vydáni knihy V pasti eura od německého autora Hanse-Wernera Sinna.

 

Krátké shrnutí knihy přináší Pavel Matocha: 

Kdo si ještě myslí, že měna euro je v pořádku, či pro toho kdo neví, proč měl Klaus zase pravdu, když od počátku argumentoval o nesmyslnosti této měny, měl by si přečíst útlou knížku nejuznávanějšího německého ekonoma současnosti Hanse-Wernera Sinna.

Zjednodušeně řečeně Sinn ukazuje, k jak strašným koncům v rámci eurozóny vede sdílení dluhů. Nezodpovědní dlužníci se stávají ještě nezodpovědnějšími a spolu s nimi se stávají nezodpovědnými i věřitelé (tedy investoři), protože vědí, že v rizikovějších zemích jihu EU získají vyšší úrok a v případě problémů jim ztráty pokryje Německo a spol.).
Základní Sinnovy argumenty z knihy v Pasti eura shrnu níže a kritické varování předtím, co Sinn v závěru předkládá jako dlouhodobé řešení v zájmu Německa - Sinn pléduje za Spojené státy evropské (podle vzoru švýcarské konfederace) pod vedením Berlína.
Nicméně k velmi kritické analýze, kterou Sinn podrobil eurozónu a euro, kritické výhrady nemám. Je realistická a racionální.

 

Nejprve tedy 7 etap eurokrize:

1. Ignorování Maastrichtské smlouvy, která zakazovala zachraňování jednotlivých států v bankrotové situaci (tedy že eurozóna či ostatní státy EU nijak neručí za státy v krizi a že náklady nesou jen jejich věřitelé), což vedlo k úvěrové bublině jihu eurozóny
2. Umožnění státům v krizi nadále neomezeně a samostatně tisknout společnou měnu
3. - 5. Záchranné programy SMP, EFSF, ESM a OMT, skrze které centrální banky eurozóny mohly nakupovat i neratingovatelné dluhopisy států v úpadku a přesouvat tak rizika a ztráty jejich věřitelů na daňové poplatníky zdravých zemí v eurozóně ("Zemím zasaženým krizí bylo do konce roku 2013 poskytnuto celkem 1058 mld. eur úvěrů z veřejných peněz. Parlamenty souhlasily s 393 mld. eur, o zbývajících 665 mld. eur rozhodla či je tolerovala Rada ECB. Jinak řečeno, téměř o dvou třetinách záchranných úvěrů rozhodla Rada ECB, a unikly tak demokratické parlamentní kontrole.")
6. Vznik bankovní unie, kde ještě relativně zdravé banky budou skrze ESM program financovat záchranu těch v problémech či již v úpadku
7. Eurobondy - dluhopisy, za které bude ručit celá eurozóna - vydávat je bude ECB, kde mají většinu země zasažené krizí a demokraticky hlasují, že náklady ponese zdravá menšina

Šest kroků, které Sinn navrhuje k řešení eurokrize shrnu příště. Na závěr jen jedno poukázání na dlouhodobý problém demokracie a dvě perličky k ABS (cenné papíry zajištěné aktivy):

"Demokracie umožňuje systematické vykořisťování budoucích generací současnými voliči. Pokud by se mělo toto pokřivení odstranit, museli bychom se přinejmenším postarat o to, aby rodiče obdrželi hlasy za jejich nezletilé děti. Většiny by pak byly zcela jiné a politici by nepřesouvali bez skrupulí břemeno na budoucí generace, jak do dělají dnes." (btw. když to u nás před lety navrhovali lidovci, tak se jim všichni vysmívali).

"Rada ECB povolila bankám zabalit různé druhy pohledávek do tzv. ABS papírů. V zásadě nikdo nechtěl vědět, co všechno se do těchto podezřelých buřtů zapracovalo. V Portugalsku se našel jeden cenný papír s dobou splatnosti 31. 12. 9999!"

"Ve Španělsku do ABS zapracovali úvěry, za které fotbalové kluby nakoupily své předražené hvězdy. Jednou z nich byl i Cristiano Ronaldo, který stál Real Madrid 94 milionů eur. Dnes mnohé kluby krachují a španělské banky k tomu nemají daleko. Když nesplatí úvěry, které si vzaly od španělské centrální banky, bude muset centrální banky příslušné ztráty odepsat. A protože v Eurosystému se ztráty sdílí, připadne z celkové ztráty 27 procent na Německo. Zdalipak fandové Bayernu Mnichov, Borussie Dortmund nebo Schalke 04 vědí, že i oni ručí za úvěry na nákup hvězd jejich soupeřů v Lize mistrů?"

 

 

projekty

Naše poslání

Lokální působení na rozvíjejících se trzích je klíčové, protože pouze místní společnost s kontakty a znalostmi zahraničních standardů má ty nejlepší předpoklady důkladně porozumět potřebám svých klientů. Svoji schopnost úspěšně podnikat na trhu střední a východní Evropy...

více zde
projekty

Realizované projekty

Zjistěte více informací o projektech realizovaných skupinou PERSEUS Group.

více zde
projekty

Tým PERSEUS

Zjistěte více informací o členech týmu PERSEUS Group

více zde
baner baner